W październikowym ogrodzie rośliny szykują się do zimy. Nie oznacza to jednak, że nie musimy nic robić.
Październik to dobra pora na nawożenie ogrodu. Możemy tu zastosować kompost lub nawóz fosforowy, czy potasowy. Nawozy rozkładamy wokół drzew oraz krzewów i płytko mieszamy z ziemią.
Październik to ostatni czas na sadzenie większości drzew i krzewów liściastych. W miejscu, gdzie chcemy posadzić roślinę wykopujemy dołek, warto do niego wsypać trochę kompostu lub ziemi ogrodniczej. Pamiętajmy, aby po posadzeniu starannie podlać rośliny.
Październik to też dobra pora na dzielenie i sadzenie bylin. W tym miesiącu sadzimy konwalie, wybierając dla nich miejsce półcieniste bądź zacienione, na przykład pod drzewami. Kłącza konwalii sadzi się 2 cm pod ziemią w rzędach oddalonych od siebie o 20–25 cm, w odstępach w rzędzie 3–4 cm. Pamiętajmy jednak, że przesadzać je można tylko z ogrodów, bo te leśne są pod ochroną. W tym miesiącu sadzimy także cebule czosnków ozdobnych, kosaćców cebulowych, cebulic, szafirków, śniedków, przebiśniegów, tulipanów, lilii, bulwki krokusów oraz iksje (po pierwszych przymrozkach miejsca, gdzie są posadzone przykrywamy 2-4 cm warstwą kory lub torfu).
Pamiętajmy też o trawniku, który co najmniej dwa razy kosimy. Jeśli jest sucho - podlewamy. Po skoszeniu możemy rozłożyć na trawniku cienką (około 0,5 cm) warstwę dojrzałego kompostu przesianego przez siatkę o oczkach średnicy 1 cm.
W tym miesiącu przycinamy zwiędnięte pędy roślin rosnących przy zbiornikach i oczkach wodnych. Dno małych zbiorników oczyszczamy z mułu. Wymieniamy przed zimą część wody i rozciągamy nad powierzchnią stawu siatkę zatrzymującą opadające z drzew liście. Jeśli zapowiadane są spadki temperatury poniżej 0°C, wrażliwe na mróz rośliny opuszczamy w koszach na dno stawu. Jeśli zbiornik ma mniej niż 1 m głębokości, rośliny umieszczamy w pojemnikach z wodą i przenosimy do widnych i chłodnych pomieszczeń. Niektóre rośliny wodne, na przykład piscja, salwinia, hiacynt wodny, nie przetrwają zimy w zbiorniku wodnym na zewnątrz, nie są bowiem mrozoodporne. Jeśli chcemy zachować je do następnego sezonu należy je wyłowić i przechować w pojemniku z wodą ustawionym w jasnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi 15–18°C.
Czy ten artykuł był dla Ciebie interesujący?
Komentarze (0)
Pokaż wszystkie komentarze (0)