Prosimy, odblokuj wyświetlanie reklam w naszym serwisie, są one związane z rynkiem nieruchomości.
To dzięki nim masz darmowy dostęp do naszych treści.

Z pozdrowieniami zespół KRN.pl :)


Artykuły Artykuły

Kuchnia w soczystych kolorach

Kuchnia w soczystych kolorach

Sezon wiosna/lato 2014 dedykowany jest potędze barw. Intensywna czerwień i różne odcienie różu, żywe kolory zdominują nie tylko wybieg i szafy, ale także wnętrza.

Sezon wiosna/lato 2014 dedykowany jest potędze barw. Intensywna czerwień i różne odcienie różu, morska zieleń i nieśmiertelny kobalt, żywe kolory – pomarańczowy i żółty oraz elektryzująca fuksja – zdominują nie tylko wybieg i szafy, ale także wnętrza. Soczysta feeria barw odświeży i doda energii pomieszczeniom, a przede wszystkim kuchni.

Wyraźne, intensywne kolory nie tylko ożywiają wnętrze, ale przede wszystkim dodają energii, poprawiają nastrój, a co najważniejsze – zaostrzają apetyt. Oczywiście, najlepiej zacząć od podstaw, czyli wyboru odpowiedniej farby do pomalowania ścian, czy koloru mebli kuchennych. Czerwona kuchnia od razu stanie się cieplejsza i bardziej przytulna. Zieleń w różnych odcieniach obudzi skojarzenia związane z naturą, harmonią i życiem. W przypadku dużych i jasnych kuchni idealnie sprawdzi się barwa szara, a nawet czarna. Kolor żółty i pomarańczowy doda kuchni elegancji. Barwy można ze sobą dowolnie łączyć – ciekawy efekt uzyskuje się, zestawiając biel z zielenią lub fuksją, czerń z różem lub czerwienią czy brąz z kolorem żółtym. Chcąc ubarwić kuchnię, nie trzeba jednak od razu diametralnie zmieniać jej wyglądu. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki. Nie musimy wcale przemalowywać ścian, aby wprowadzić do kuchni optymistyczny nastrój. Wystarczą kolorowe akcenty – większe i mniejsze dobierane według uznania – zdradza Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”.

Po pierwsze, zioła i kwiaty – zarówno doniczkowe, jak i cięte. Rośliny najlepiej sprawdzą się w jasnych i przestronnych kuchniach. Na początku wiosny warto zainwestować w piękne, żółte lub białe narcyzy, które w postaci doniczkowej przetrwają nawet kilka lat. Można je ustawić na wyspie lub na samym blacie, natomiast na parapecie najlepiej umieścić kwiaty wymagające dużo słońca np. intensywnie zielone kaktusy, trzykrotki i sukulenty, a także różnokolorowe pelargonie i kalanchoe. Szczyty kuchennych szafek można ozdobić kwiatami o zwisających pędach np. bujną kolumneą czy bluszczem o różnorodnych kształtach liści. Na stole czy wyspie bardzo dobrze prezentują się również cięte kwiaty np. tęczowe tulipany, śnieżne konwalie i żółte słoneczniki. Dodatkowym atutem przemawiającym za układaniem kwiatów w kuchni jest ogromny wybór doniczek i wazonów, które jednocześnie podkreślą samą roślinę i urozmaicą pomieszczenie. W kuchni oczywiście nie może także zabraknąć aromatycznych ziół, ich soczysta zieleń i odświeżający zapach podsycą apetyt i pozostawią wrażenie bezpośredniego obcowania z naturą. Zioła doskonale prezentują się w kobaltowych lub białych doniczkach, a żeby jeszcze bardziej uwydatnić je na tle całej kuchni, można ułożyć je na metalowych lub drewnianych schodkach czy drabinach. Co więcej, poza zdobieniem kuchni ziołami i kwiatami, warto wyjąć z lodówki świeże owoce i warzywa, przełożyć do mis i postawić na blacie. Ich niemal dosłownie soczyste kolory dodatkowo tchną życie we wnętrze.

 



Po drugie, dodatki – zaczynając od podstawowych elementów kuchni, jak blat czy zlew, poprzez dobór stołu krzeseł, aż do drobniejszych akcesoriów w postaci plakatów, obrazów, zegarów, podkładek na stół, desek do krojenia, suszarek do naczyń itd. Na etapie wybierania mebli do kuchni warto rozważyć niestandardowy kolor blatu i zlewu. Najbardziej popularne białe meble bardzo dobrze zgrają się z blatem w kolorze ciepłej zieleni, intensywnej fuksji, gorącej czerwieni i tradycyjnej czerni. Do żółtych i pomarańczowych mebli z kolei warto dopasować brązowy, biały lub czarny blat. Szary blat natomiast bardzo dobrze wygląda w zestawieniu z zielonymi meblami. Komponując kuchnię, warto zaryzykować i zdecydować się na odważne połączenia kolorystyczne. To dotyczy również zlewu – zamiast bezpiecznych metalicznych, białych, beżowych i czarnych odcieni można wybrać drapieżną czerwień, naturalną zieleń, cukierkowy róż, kwiecistą fuksję czy głęboki kobalt. W dzisiejszych czasach wiele firm produkujących zlewozmywaki daje możliwość uzyskania intensywnych, niestandardowych barw, bez względu na rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest dany zlew. Przy czym kolor zlewu najlepiej dopasować do odcienia blatu lub mebli. Do tego należy dobrze dobrać baterię, by móc przejść do selekcji stołu i krzeseł. Posiadaczom kuchennej wyspy polecamy metalowe stołki barowe z siedziskami w różnych odcieniach, a do stołów o regularnej wysokości – barwne krzesła – mówi Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”. Stołki barowe kolorystycznie można zgrać z meblami i blatem, natomiast krzesła powinny pasować do stołu, przy czym mogą mieć taki sam akcent jak dominująca w kuchni barwa. Na koniec należy odpowiednio dopasować dodatki, które pozostaną w pełnej harmonii z resztą pomieszczenia. Szczególną uwagę na akcesoria trzeba zwrócić, jeśli kuchnia osadzona jest w jednym kolorze np. tak popularnej ostatnio bieli. Z białą kuchnią idealnie zgrają się dodatki w zasadzie w każdym kolorze – od różnych odcieni zieleni, żółtego i pomarańczowego, poprzez odważne elementy w kolorze fioletu, fuksji, czerwieni czy kobaltu, aż do stonowanych szarych akcentów i klasycznej czerni. Przy doborze akcesoriów funkcjonuje jedna, ważna zasada: konsekwencja. Decydując się na określony kolor, należy go konsekwentnie wybierać przy każdym następnym dodatku.

Po trzecie, naczynia. Mimo że najczęściej naczynia są chowane w szafkach i ludzki wzrok nieczęsto ma je w swoim zasięgu, to jednak warto zwrócić uwagę na ich kolory. Tu obowiązuje ta sama zasada co w przypadku akcesoriów – pełna konsekwencja. Wyjmowane z szafek garnki czy stawiane na stole talerze i kubki powinny przynajmniej nie gryźć się kolorystycznie z resztą pomieszczenia. Dlatego przy ich doborze trzeba pamiętać o kolorach panujących w kuchni. Dodatkowo w soczyście kolorowych garnkach przyjemniej się gotuje, a barwne talerze podsycają apetyt. Dzięki kolorowym garnkom gotowanie sprawia o wiele więcej radości! I najważniejsze – mogą one prezentować się niezwykle szykownie. Warto jednak wybrać naczynia wykonane z wysokiej jakości materiałów, które będą nam służyć przez lata. Przykład? Solidne misy i durszlaki ze stali nierdzewnej z uchwytami w pięknych, intensywnych odcieniach. Kolejny? Aluminiowe garnki i patelnie włoskiej marki Abert z finezyjnymi uszami, dostępne w trzech modnych kolorach: pomarańczowym, fioletowym i zielonym – opowiada Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”.

Podsumowując – nie należy bać się kolorowych pomieszczeń. Co więcej, wiosnę, która na dobre rozgościła się za oknami, warto zaprosić również do kuchni, odświeżając jej wnętrze i dodając jej wszechobecnej o tej porze roku – energii.
 

 Źródło: KRN.pl | 2014-03-26

Czy ten artykuł był dla Ciebie interesujący?

powrót do listy artykułów

Komentarze (0)

Pokaż wszystkie komentarze (0)

 

 

Wybrane nieruchomości

mieszkania na sprzedaż w Poznaniumieszkania na sprzedaż w Krakowiemieszkania na sprzedaż w Warszawiemieszkania na sprzedaż w Wrocławiumieszkania na sprzedaż w Gdańskudomy na sprzedaż w Poznaniudomy na sprzedaż w Krakowiedomy na sprzedaż w Warszawiedomy na sprzedaż w Wrocławiudomy na sprzedaż w Gdańskumieszkania do wynajęcia Krakówmieszkania do wynajęcia Warszawamieszkania do wynajęcia Poznańmieszkania do wynajęcia Wrocławmieszkania do wynajęcia Gdyniamieszkania do wynajęcia Gdańskmieszkania do wynajęcia Łódźdomy poszukiwane do wynajęciagaraże na sprzedażkamienice na sprzedażdomy na sprzedaż powiat Rypińskidomy na sprzedaż powiat M. Ostrołękalokale użytkowe na sprzedaż gmina Gaszowicedomy na wynajem gmina Olszówkadomy na sprzedaż w Trzcińcumieszkania na sprzedaż w Jeleniewiemieszkania na wynajem w Zachorzowie

Deweloperzy

);