Sezon wiosna/lato 2014 dedykowany jest potędze barw. Intensywna czerwień i różne odcienie różu, żywe kolory zdominują nie tylko wybieg i szafy, ale także wnętrza.
Sezon wiosna/lato 2014 dedykowany jest potędze barw. Intensywna czerwień i różne odcienie różu, morska zieleń i nieśmiertelny kobalt, żywe kolory – pomarańczowy i żółty oraz elektryzująca fuksja – zdominują nie tylko wybieg i szafy, ale także wnętrza. Soczysta feeria barw odświeży i doda energii pomieszczeniom, a przede wszystkim kuchni.
Wyraźne, intensywne kolory nie tylko ożywiają wnętrze, ale przede wszystkim dodają energii, poprawiają nastrój, a co najważniejsze – zaostrzają apetyt. Oczywiście, najlepiej zacząć od podstaw, czyli wyboru odpowiedniej farby do pomalowania ścian, czy koloru mebli kuchennych. Czerwona kuchnia od razu stanie się cieplejsza i bardziej przytulna. Zieleń w różnych odcieniach obudzi skojarzenia związane z naturą, harmonią i życiem. W przypadku dużych i jasnych kuchni idealnie sprawdzi się barwa szara, a nawet czarna. Kolor żółty i pomarańczowy doda kuchni elegancji. Barwy można ze sobą dowolnie łączyć – ciekawy efekt uzyskuje się, zestawiając biel z zielenią lub fuksją, czerń z różem lub czerwienią czy brąz z kolorem żółtym. Chcąc ubarwić kuchnię, nie trzeba jednak od razu diametralnie zmieniać jej wyglądu. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki. Nie musimy wcale przemalowywać ścian, aby wprowadzić do kuchni optymistyczny nastrój. Wystarczą kolorowe akcenty – większe i mniejsze dobierane według uznania – zdradza Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”.
Po pierwsze, zioła i kwiaty – zarówno doniczkowe, jak i cięte. Rośliny najlepiej sprawdzą się w jasnych i przestronnych kuchniach. Na początku wiosny warto zainwestować w piękne, żółte lub białe narcyzy, które w postaci doniczkowej przetrwają nawet kilka lat. Można je ustawić na wyspie lub na samym blacie, natomiast na parapecie najlepiej umieścić kwiaty wymagające dużo słońca np. intensywnie zielone kaktusy, trzykrotki i sukulenty, a także różnokolorowe pelargonie i kalanchoe. Szczyty kuchennych szafek można ozdobić kwiatami o zwisających pędach np. bujną kolumneą czy bluszczem o różnorodnych kształtach liści. Na stole czy wyspie bardzo dobrze prezentują się również cięte kwiaty np. tęczowe tulipany, śnieżne konwalie i żółte słoneczniki. Dodatkowym atutem przemawiającym za układaniem kwiatów w kuchni jest ogromny wybór doniczek i wazonów, które jednocześnie podkreślą samą roślinę i urozmaicą pomieszczenie. W kuchni oczywiście nie może także zabraknąć aromatycznych ziół, ich soczysta zieleń i odświeżający zapach podsycą apetyt i pozostawią wrażenie bezpośredniego obcowania z naturą. Zioła doskonale prezentują się w kobaltowych lub białych doniczkach, a żeby jeszcze bardziej uwydatnić je na tle całej kuchni, można ułożyć je na metalowych lub drewnianych schodkach czy drabinach. Co więcej, poza zdobieniem kuchni ziołami i kwiatami, warto wyjąć z lodówki świeże owoce i warzywa, przełożyć do mis i postawić na blacie. Ich niemal dosłownie soczyste kolory dodatkowo tchną życie we wnętrze.
Po drugie, dodatki – zaczynając od podstawowych elementów kuchni, jak blat czy zlew, poprzez dobór stołu krzeseł, aż do drobniejszych akcesoriów w postaci plakatów, obrazów, zegarów, podkładek na stół, desek do krojenia, suszarek do naczyń itd. Na etapie wybierania mebli do kuchni warto rozważyć niestandardowy kolor blatu i zlewu. Najbardziej popularne białe meble bardzo dobrze zgrają się z blatem w kolorze ciepłej zieleni, intensywnej fuksji, gorącej czerwieni i tradycyjnej czerni. Do żółtych i pomarańczowych mebli z kolei warto dopasować brązowy, biały lub czarny blat. Szary blat natomiast bardzo dobrze wygląda w zestawieniu z zielonymi meblami. Komponując kuchnię, warto zaryzykować i zdecydować się na odważne połączenia kolorystyczne. To dotyczy również zlewu – zamiast bezpiecznych metalicznych, białych, beżowych i czarnych odcieni można wybrać drapieżną czerwień, naturalną zieleń, cukierkowy róż, kwiecistą fuksję czy głęboki kobalt. W dzisiejszych czasach wiele firm produkujących zlewozmywaki daje możliwość uzyskania intensywnych, niestandardowych barw, bez względu na rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest dany zlew. Przy czym kolor zlewu najlepiej dopasować do odcienia blatu lub mebli. Do tego należy dobrze dobrać baterię, by móc przejść do selekcji stołu i krzeseł. Posiadaczom kuchennej wyspy polecamy metalowe stołki barowe z siedziskami w różnych odcieniach, a do stołów o regularnej wysokości – barwne krzesła – mówi Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”. Stołki barowe kolorystycznie można zgrać z meblami i blatem, natomiast krzesła powinny pasować do stołu, przy czym mogą mieć taki sam akcent jak dominująca w kuchni barwa. Na koniec należy odpowiednio dopasować dodatki, które pozostaną w pełnej harmonii z resztą pomieszczenia. Szczególną uwagę na akcesoria trzeba zwrócić, jeśli kuchnia osadzona jest w jednym kolorze np. tak popularnej ostatnio bieli. Z białą kuchnią idealnie zgrają się dodatki w zasadzie w każdym kolorze – od różnych odcieni zieleni, żółtego i pomarańczowego, poprzez odważne elementy w kolorze fioletu, fuksji, czerwieni czy kobaltu, aż do stonowanych szarych akcentów i klasycznej czerni. Przy doborze akcesoriów funkcjonuje jedna, ważna zasada: konsekwencja. Decydując się na określony kolor, należy go konsekwentnie wybierać przy każdym następnym dodatku.
Po trzecie, naczynia. Mimo że najczęściej naczynia są chowane w szafkach i ludzki wzrok nieczęsto ma je w swoim zasięgu, to jednak warto zwrócić uwagę na ich kolory. Tu obowiązuje ta sama zasada co w przypadku akcesoriów – pełna konsekwencja. Wyjmowane z szafek garnki czy stawiane na stole talerze i kubki powinny przynajmniej nie gryźć się kolorystycznie z resztą pomieszczenia. Dlatego przy ich doborze trzeba pamiętać o kolorach panujących w kuchni. Dodatkowo w soczyście kolorowych garnkach przyjemniej się gotuje, a barwne talerze podsycają apetyt. Dzięki kolorowym garnkom gotowanie sprawia o wiele więcej radości! I najważniejsze – mogą one prezentować się niezwykle szykownie. Warto jednak wybrać naczynia wykonane z wysokiej jakości materiałów, które będą nam służyć przez lata. Przykład? Solidne misy i durszlaki ze stali nierdzewnej z uchwytami w pięknych, intensywnych odcieniach. Kolejny? Aluminiowe garnki i patelnie włoskiej marki Abert z finezyjnymi uszami, dostępne w trzech modnych kolorach: pomarańczowym, fioletowym i zielonym – opowiada Marta Suchodolska, Stylistka i Wydawca magazynu „Westwing Home & Living Poland”.
Podsumowując – nie należy bać się kolorowych pomieszczeń. Co więcej, wiosnę, która na dobre rozgościła się za oknami, warto zaprosić również do kuchni, odświeżając jej wnętrze i dodając jej wszechobecnej o tej porze roku – energii.
Źródło: KRN.pl | 2014-03-26
Komentarze (0)
Pokaż wszystkie komentarze (0)