Ekogroszek jest coraz chętniej stosowanym paliwem do kotłów centralnego ogrzewania. Wysoka kaloryczność, łatwe składowanie oraz większa czystość sprawiają, że z roku na rok cieszy się większą popularnością. Aby to rozwiązanie dobrze się sprawdziło, trzeba wybrać odpowiedni rodzaj ekogroszku. Dlatego przed zakupem warto dowiedzieć się, jak dobrać opał do swoich potrzeb.
Co to jest i czym się charakteryzuje ekogroszek?
Węgiel ekogroszek to rodzaj paliwa stałego, który jest wykorzystywany w kotłach c.o., najczęściej w prywatnych mieszkaniach oraz domach jednorodzinnych. To, co wyróżnia go już na pierwszy rzut oka, to niewielki rozmiar – ziarna ekogroszku mogą mieć od 5 do 25 mm. Opał ten pozyskuje się z węgla kamiennego. Na początku węgiel jest kruszony, po czym płucze się go, dzięki czemu usunięte zostają szkodliwe dla człowieka składniki. To sprawia, że ekogroszek charakteryzuje się wysoką wartością kaloryczną (a więc efektywnością opałową), przy jednoczesnej niskiej zawartości popiołu. Przekłada się to na niedużą ilość pyłów powstałych podczas spalania, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej jest zachować czystość w kotłowni. Ponadto ogrzewanie ekogroszkiem to mniejsza emisja tlenku węgla do atmosfery niż w przypadku tradycyjnych pieców opalanych węglem, tzw. kopciuchów.
Ekogroszek najlepiej stosować w nowoczesnych piecach z podajnikiem. Jednak, aby w pełni wykorzystać jego możliwości, należy dobrać optymalny rodzaj opału.
Jakie są rodzaje ekogroszku?
Ekogroszek najczęściej dzieli się na:
- niskokaloryczny,
- wysokokaloryczny.
Wartość kaloryczna to podstawowy parametr, jakim warto się kierować, kupując ten rodzaj węgla. Jest to ilość energii cieplnej określonej w megadżulach, która pozyskiwana jest z kilograma masy opałowej. Wartość ta jest określana za pomocą wskaźnika MJ/kg, która dla ekogroszku wynosi zazwyczaj ok. 25 MJ/kg.
Im wyższa wartość kaloryczna ekogroszku, tym mniejsze zużycie paliwa. Dzięki temu rzadziej trzeba dokładać opał do pieca, ponadto nie jest konieczne posiadanie dużej przestrzeni do magazynowania. Te zalety odpowiadają za sporą oszczędność czasu i miejsca.
Analogicznie, niskokaloryczny ekogroszek spala się szybciej, przez co należy go często uzupełniać. Aby uniknąć wielokrotnego dokupowania węgla w trakcie sezonu, konieczne byłoby składowanie większej ilości paliwa, co nie zawsze jest możliwe. Najczęściej zaleca się, aby kupować ekogroszek o kaloryczności od 25-27 MJ/kg.
Oprócz kaloryczności, znaczenie ma też sposób pakowania. Wyróżnia się:
- ekogroszek sprzedawany luzem;
- ekogroszek pakowany.
Paliwo stałe sprzedawane luzem jest zazwyczaj tańsze. Jednak ekogroszek składowany w ten sposób szybciej traci swoje właściwości, a co za tym idzie, zmniejsza się jego wydajność. Jest też trudniejszy w transporcie, dlatego z tego rozwiązania rzadko korzystają właściciele prywatnych domów. Ekogroszek pakowany w worki, choć droższy, zachowuje swoją efektywność spalania i można go przewozić nawet w samochodzie osobowym.
Granulacja, spiekalność, wilgotność – na co jeszcze zwrócić uwagę, dobierając ekogroszek do swoich potrzeb?
Oprócz wartości kalorycznej warto zwrócić uwagę na takie parametry ekogroszku jak:
- granulacja;
- wilgotność;
- spiekalność;
- zawartość siarki.
Granulacja
Granulacja to nic innego jak wielkość pojedynczych ziaren ekogroszku, która może wynosić od 5 do 25 mm. Węgiel znajdujący się w tym przedziale jest odpowiedni do kotłów z systemem podającym. Należy natomiast unikać większych ziaren, ponieważ mogą one powodować zacinanie się podajnika lub – w najgorszym przypadku – jego uszkodzenie.
Wilgotność
Wilgotność to parametr określający ilość wody znajdującej się w ekogroszku. Im jest wyższy, tym mniejsza wydajność paliwa – podczas spalania woda jest odparowywana, co powoduje straty energii. Wilgotność węgla podaje się w procentach i – według odgórnych przepisów – nie może przekraczać 15%. Najlepiej wybierać ekogroszek, który posiada mniej niż 10% wody.
Co ciekawe, zbyt niska wilgotność też nie jest dobrym wyborem. Suchy węgiel charakteryzuje się gorszym spalaniem. Dlatego zaleca się, aby minimalna wartość tego wskaźnika wynosiła ok. 5%.
Spiekalność
Spiekalność to ilość popiołu, która pozostaje w piecu po całkowitym spaleniu ekogroszku. Parametr ten oznacza się za pomocą wskaźnika RI. Im jest on wyższy, tym więcej popiołu do odprowadzenia pozostaje w piecu. Dobry ekogroszek posiada spiekalność na poziomie 0 RI, chociaż wartość ta może wynosić do 10 RI. Nie poleca się kupowania paliwa, którego wskaźnik wynosi powyżej 20-30 RI. Nie dość, że będzie generować więcej pozostałości, które trzeba uprzątnąć, to dodatkowo spieki mogą uszkodzić kocioł.
Zawartość siarki
Siarka jest substancją szkodliwą zarówno dla człowieka (negatywnie wpływa na drogi oddechowe), jak i dla środowiska (powoduje zanieczyszczenie powietrza). Z tego względu powinno kupować się ekogroszek o jak najniższej zawartości siarki, wynoszącej nie więcej niż 0,7%. Warto dodać, że siarka ma również negatywny wpływ na sam kocioł – im jej więcej w paliwie stałym, tym wyższe ryzyko powstawania rdzy w piecu.
Jak dobrać ekogroszek do swoich potrzeb?
Najlepszy ekogroszek to taki, który charakteryzuje się dobrą efektywnością energetyczną, dlatego wartość kaloryczna jest głównym parametrem, jakim warto kierować się podczas wyboru. Na wydajność spalania ma wpływ również wilgotność węgla. Natomiast odpowiednia granulacja, spiekalność oraz niska zawartość siarki pozytywnie wpłyną na trwałość pieca, a także będą wiązać się z łatwiejszą obsługą i utrzymaniem w czystości kotła c.o.
Źródło: KRN.pl | 2023-08-18
Czy ten artykuł był dla Ciebie interesujący?
powrót do listy artykułów
Komentarze (1)
Lucek ⋅ 19-08-2023 | 18:44
Super artykuł